Toimintaterapia

Niin lasten kuin aikuistenkin toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, jossa harjoitellaan tavoitteellisesti kohti sitä, mikä on vielä haastavaa. Missä tahansa toimimmekin, tutkimme asiakkaan ja hänen lähipiirinsä kanssa yhdessä millaista apua arkeen tai omatoimisuustaitojen tukemiseksi kulloinkin tarvitaan.

Asiakasta tukiessa pyritään välttämään puolesta tekemistä ja sen sijaan kannustetaan itsenäiseen yrittämiseen, sekä toiminnan kautta elämysten saamiseen ja onnistumiseen. Toimintaterapiassa voidaan harjoitella mm. arjen toimintataidoissa vahvistumista, leikki- tai sosiaalisten taitojen kypsymistä, käsitellä tunne-elämään liittyviä haasteita, tarjota tukea hieno- ja karkeamotoristen taitojen kypsymiseen, sekä vahvistaa näönvaraisen hahmottamisen taitoja usein eri tavoin.

Toimintaterapeuttisin keinoin voidaan tukea myös kehonhallintaa ja -hahmotusta vaativissa haasteissa, löytää yhdessä keinot helpottaa aistitiedon säätelyyn liittyvissä pulmissa tai esimerkiksi tarkkaavuuden haasteissa. Jokaisen asiakkaan kohdalla terapiapolku laaditaan yksilöllisesti kunkin yksilön tarpeita vastaavaksi.

Toimintaterapia ei ole vaatimuksia, vaan turvallisten rajojen sisällä yhdessä oloa, yhdessä toimimista, omien valintojen ja päätösten tekoa, sekä hyvän ja luotettavan vuorovaikutussuhteen luomista asiakasta kuunnellen.

Terapiaa voidaan toteuttaa niin yksilöllisesti kuin pari- tai ryhmämuotoisestikin.