Allasterapia

Allasterapia on lääkinnällistä kuntoutusta, tavoitteellista ja kuntouttavaa vesiliikuntaa. Vesi on elementtinä monelle ihmiselle se ainoa paikka, jossa liikkuminen onnistuu ja keho vapautuu jäykkyyksistään. Allasterapiaa käytetään niin toiminta- kuin fysioterapeuttisenakin kuntoutuksena vammojen tai toimintakyvyn rajoitteiden kuntouttamisessa.
Lasten kohdalla allasterapiaa hyödynnetään usein myös uinnin oppimisen tukena.
Säännöllisen vedessä harjoittelun on tutkittu vaikuttavan myönteisesti erityisesti alaraajojen lihasvoiman ja liikkuvuuksien lisääntymisessä, mutta myös lihasten spastisuuden alenemisessa. Lisäksi allasterapian avulla voidaan tukea tehokkaasti koordinaatiokyvyn ja tasapainotaitojen vahvistumista. Veden hydrostaattisen paineen ansiosta vedessä liikkuminen on helpompaa kuin kuivalla maalla. Sen ansiosta myös onnistumisen kokemukset ja uudet elämykset lisäävät usein kuntoutujan motivaatiota ponnistaa yhä pidemmälle.

Allasterapiassa tavoitteet kuntoutumiselle laaditaan yksilöllisesti, kunkin asiakkaan tarpeiden mukaan. Yleisenä tavoitteena on kuitenkin fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kunnon ylläpito ja parantaminen, mutta myös virkistyminen vesiliikunnasta.